Haryana GK PDF Important Haryana GK For HSSC Exams Download PDF

0
592
haryana gk for hssc exam

Dear Readers, I am hereby providing some important Haryana GK Questions. These are very useful GK Questions for upcoming exams. As we know that every year Haryana Staff Selection Commission conducts the various exam. The candidates who are searching for Study material for HSSC Exams then you are on the right web page. A lot of useful information for the same is provided on this portal to get success in the Haryana recruitment exams. You can also download Haryana GK pdf which is useful for HSSC Clerk, Gram Sachiv, Patwari, Haryana Police Constable & SI Exams

Important Haryana GK for HSSC Exams

HSSC conducts various competitive exams every year for filling up vacancies in various departments. The selection process consists of written exams followed by an interview. Haryana GK is the part of written examination. So we can not neglect this section because 1 mark plays an important role in the competitive exam.

Haryana GK Questions

Question 1. Badkal lake is located at

Answer: Faridabad

Question 2. Which sportsperson is also known by the nickname of Haryana Hurricane?

Answer: Kapil Dev

Question 3. In which district of Haryana was Saint Garibdas born?

Answer: Jhajjar

Question 4. Who has written Pran Sankli?

Answer: Sidh Chauranginath

Question 5: Who was the first Indian to be appointed as Chief Justice in Punjab High Court in 1913?

Answer: Sir Shadilal

Question 6: Sheetla Mata fair is held at –

Answer: Gurgaon (Gurugram)

Question 7: What is safa?

Answer: A turban of Soldier’s fashion

Question 8: Who has written the novel Budhi Suhagan?

Answer: Jai Narayan Kausik

Question 9: Where is Kala Amb situated?

Answer: Panipat

Question 10: Nahar Singh Stadium is situated at –

Answer: Faridabad

Question 11: When did the famous Second battle of Panipat between Akbar and Hemu take place?

Answer: In 1556

Question 12: To the safety of which country had Rao Tularam to run in the end?

Answer: Afganistan

Question 13: When did the first battle of Tarain (Taraori) take place?

Answer: 1191

Question 14: What is Haryana’s area in percentage as compared to the total area of the country?

Answer: 1.34%

Question 15: An Ancient Religious place Pandu Pindara is situated in the district –

Answer: Jind

Question 16: Where is Gurudwara Kapal Mochan situated?

Answer: Yamunanagar

Question 17: Where is the Blue J tourist place situated?

Answer: Smalakha in Panipat

Question 18: Where is Hathnikund situated?

Answer: Yamunanagar

Question 19: Most Populous city of Haryana?

Answer: Faridabad

Question 20: No. of Villages in Haryana?

Answer: 6841

Download Haryana GK pdf

The candidates who are preparing for HSSC Exams can download Haryana GK pdf through the below button. This pdf is a compilation of important Haryana GK Questions that have been asked in previous year exams.