1500+ Indian History Question And Answer PDF Download

0
530
indian history question and answer pdf

Download Indian History Question And Answer PDF: In this post, we have shared a PDF file that contains 1500+ Indian History Question and Answer. If you are preparing for any competitive or government exam then this PDF file is very useful for you. The candidates can see 4-5 questions asked from Indian History in the various exams conducted by SSC, RRB, and State Government. In this PDF, we have compiled all the important questions asked in previous year exams because questions may be repeated in the upcoming exams. Therefore, this file is very important as the point of competitive examinations view. Check the Indian History syllabus for SSC, Railway, and other government exams in this post. You can download the Indian History Question and Answer PDF from the link given below.

About Indian History Questions PDF

  • Name of PDF: Indian History Question And Answer
  • Useful For: SSC, Railway, Police and other Competitive and Government Exams
  • File Format: PDF
  • File Size: 190Kb

Indian History is very interesting and also important for those aspirants who are preparing for government jobs exams. As we know that General Awareness is mandatory to get success in any competitive or Government job exams. general Awareness includes History, Geography, Polity Economics and a lot of topics. Hence, History also play an important role for the preparation of the General Awareness Section. On this web page we are sharing a direct link to access the Indian History Question And Answer PDF.

Indian History Syllabus for SSC, Railway Exam

Knowing the syllabus is mandatory for starting preparation for any exam. Here we are providing the Indian History syllabus for Ancient India, Medieval India & Modern India.

Ancient Indian History Syllabus

  • Harappan or Indus Civilization
  • Vedic Culture
  • Mahajanpada Period
  • Various Religious Movements
  • Maurya Period
  • Post Maurya Period
  • Pre Guptas Period
  • Post Guptas Period
  • Vardhana Dynasty

Medieval Indian History Syllabus

  • Early-Medieval Period
  • Rajput Period
  • Cholas & Others
  • Delhi Sultanate
  • Bhakti Movements in the 15th & 16th centuries
  • Mughal period
  • Maratha Period
  • The Advent of Europeans

Modern Indian History Syllabus

  • Expansion of British Power
  • Economic impacts of British rule
  • Socio-Religious Movements in the 19th-20th Centuries
  • Freedom Struggle
  • The Revolt of 1857
  • The Gandhian Era [1917-1947]

Download Indian History Question And Answer PDF

We are sharing Indian History Question And Answer PDF for the sake of those aspirants who are going to appear in any competitive exam. this PDF is useful for SSC CGL, CHSL, RRB NTPC, RRB D- Group, SSC CPO, SSC MTS, and other exams. This PDF is provided free of cost, hope you like it. Please don’t forget to share this PDF with your friends. Here we have provided a direct link to grab this PDF. If you find any type of difficulty in downloading PDF you can comment in the comment box. Don’t forget to bookmark this webpage because we will also share very useful PDFs for the various exams on this web portal. Click on the below button to download the Indian History Question and Answer PDF.

Indian History Questions And Answers

We hope you will like this Indian History Question And Answer PDF because we have compiled similar questions which are important for your upcoming exam like SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC and RRC Group D. Here are some useful Indian History Question and Answers that are already asked in various exams.

Question 1. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary civilizations by its

Ans: The underground drainage system

Question 2. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of

Ans: Clay

Question 3. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?

Ans: Atharvaveda

Question 4. The Vedic Aryans first settled in the region of

Ans: Saptasindhu

Question 5. Which of the following contains the famous Gayatri mantra?

Ans: Rigveda

Question 6. The famous Gayatri mantra is addressed to

Ans: Savita

Question 7. The beat specimens of Mauryan art are represented by their

Ans: Pillars

Question 8. Which of the following does not represent an important source material for the
Mauryan period?

Ans: Numismatic evidence

Question 9. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in
Athens in 20 BC, was

Ans: Pandya

Question 10. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?

Ans: Mahapadma Nanda

Dear Reader, Hope Your Preparation for the upcoming exam is going well. If you need any help regarding study material or Previous year Question Papers, you can contact us. Feel free to comment below for any query. Thanks!

More PDF:

Indian Polity Question PDF for SSC, Railway Exam

Geography Questions PDF for All Competitive Exam